Kirkas kalakeitto

Kalaruoat· Keitot

Maukas kalakeitto ei aina tarvitse kermaa liemeksi. Käytä keittoon juureksia lisämakua ja väriä tuomaan.

kahdella keittolautasella kasviksia siältävää kirkasliemistä kalakeittoa, vieressä leipäpalat ja vesilasit
Kuva Kati Laszka

Kirkas kalakeitto

Valmistusaika n 30 minuuttia

4-6 annosta 

G M

400 g kalaa fileenä (tuore tai pakaste)
4–6 keskikokoista perunaa 
2 porkkanaa
n 100 g lanttua
n. 50 g juuriselleriä tai pieni fenkoli
1 iso sipuli
1 l vettä
2 kala- tai kasvisliemikuutiota
3 maustepippuria
1–2 laakerinlehteä
Pinnalle: silputtua tilliä

1. Kuori perunat ja leikkaa ne lohkoiksi tai kuutioiksi. Kuori porkkanat, lanttu, selleri ja sipuli. Kuutioi juurekset ja silppua sipuli.  

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon liemikuutiot sekä kasvikset. Mausta laakerinlehdillä ja pippureilla. 

3. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu kala keittoon. Hauduta kypsäksi kannen alla, noin 5 minuuttia. Pakastekalakuutiot tarvitsevat kypsyäkseen noin 10 minuuttia. 

4. Tarkista maku ja ripottele pinnalle hienonnettua tilliä. Lisää suolaa tarvittaessa. 
Tarjoa keiton kanssa esimerkiksi paahdettua ruisleipää tai saaristolaisleipää.

Vinkki! Käytä kalakeitossa mahdollisia ylijääneitä graavikaloja tai kylmä- tai lämminsavukaloja. 

 

Ohje on alunperin julkaistu Koti ja maaseutu lehdessä 1-2025