Lapin ohrarieska
Rieskan paistaminen vaatii kuuman uunin.
Ohrarieska
n. 4 kpl (halkaisija noin 30 cm)
2 l kylmää vettä
2 tl suolaa
2 kg ohrajauhoja
(2 tl leivinjauhetta)
Sekoita jauhoihin suola ja leivinjauhe, lisää sekaan kylmää vettä nopeasti käsin sekoittaen. Rieskataikina saa olla mieluummin löysähkö kuin liian tiivis.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Muotoile käsin noin 0,5–1 cm:n vahvuisia rieskoja. Käytä jauhoja apuna.
Painele leivän pohja rystysillä, näin saadaan paistamisen aikana leipään kirjava pinta. Rieskan pinta tasoitetaan ja tärpätään, eli koristellaan joko tärpillä tai sahateräisellä veitsellä.
Pistele rieskat haarukalla ennen paistamista. Paista heti kuumassa uunissa n. 300 asteen lämmössä 5-8 minuuttia. Rieska on kypsä, kun se kumisee ontosti pohjaan koputettaessa. Rieskan paistaminen onnistuu hyvin myös sähköuunissa.
Paistamisen jälkeen rieskojen annetaan jäähtyä pystyasennossa, jotta niistä tulee rapeita. Rieskat voi myös kääriä leivinliinan sisään jos haluaa, että ne ovat kauttaaltaan pehmeitä. Parhaimmalta rieska maistuu heti tuoreena voin ja kylmän maidon kanssa. Se sopii hyvin myös keittojen ohella nautittavaksi. Rieska kuivuu herkästi, joten ylimääräiset kannattaa pakastaa heti. Sulata vaikkapa uunissa tai leivänpaahtimessa ennen tarjoamista.