Lempeä tuorehernekeitto
Herkullinen keitto tehdään tuoreista tai pakastetuista herneistä.
Lempeä tuorehernekeitto
4 annosta
3–4 jauhoista perunaa
pala purjoa
1 palsternakka
pala piparjuurta
2 lehtisellerin vartta
1 rkl rypsiöljyä
7 dl vettä
1 dl kaura- tai ruokakermaa
2 dl maitoa
0,5 tl kuivattua meiramia1 tl suolaa
0,25–0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua lipstikkaa
400 g herneitä ilman palkoja (myös pakasteherneet käyvät mainiosti)
2 rkl tuoretta silputtua tilliä
Kuori perunat ja palsternakka. Halkaise purjo, huuhdo, viipaloi ja jätä vihreä osa odottamaan. Viipaloi lehtiselleri ja kuori ja raasta piparjuuri.
Kuullota purjon valkoista osaa öljyssä kattilassa. Lisää vesi, suola, lohkotut perunat, palsternakka ja lehtiselleri ja kypsennä pehmeäksi.
Soseuta keittopohja sauvasekoittimella. Lisää myös herneet ja soseuta hiukan, mutta ei kokonaan. Lisää myös ruokakerma, piparjuuri, vihreä osa purjoa ja loput mausteet ja kypsennä 5–10 minuuttia.
Tarkista maku, koristele keittoannokset tillillä ja tarjoa rapean maalaisleivän kanssa.