Lihakeitto
Hyödynnä keittoon pitkään kypsyviä ruhonosia
Lihakeitto
10-12 annosta
2,5 l vettä
1–1,2 kg hirven tai naudan lapaa (+ luita)
1,75 tl suolaa
4 laakerinlehteä
15 kokonaista maustepippuria
2–3 sipulia
pala lanttua
pala selleriä
4–7 porkkanaa
1 g palsternakkaa
800 g perunoita
1 tl kuivattua lipstikkaa hienonnettuna
Pinnalle hienonnettua, tuoretta persiljaa
Lisää liha veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen vähän aikaa ja kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää suola ja mausteet.
Keitä kannen alla kunnes liha on kypsää (1,5–2 tuntia). Voit koettaa lihan kypsyyttä cocktailtikulla: jos tikku painuu helposti lihaan, on se kypsää.
Ota liha pois liemestä. Anna jäähtyä. Perkaa lihasta pois jänteet ja muu syötäväksi kelpaamaton. Kuutioi liha suupalan kokoisiksi paloiksi.
Tarkista nesteen määrä, mikäli sitä on haihtunut, lisää vettä. Lisää kiehuvaan liemeen kuutioituja kasviksia kypsymisjärjestyksessä (ainelistan järjestys): sipuli, lanttu, selleri, porkkana, palsternakka ja lopuksi perunakuutiot sekä lihakuutiot.
Jatka keittämistä perunoiden lisäämisen jälkeen n. 20 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Mausta lipstikalla. Tarkista suola.
Lisää pinnalle hienonnettua persiljaa tarjolle tuotaessa.