Lohjan omenalimppu
Osa omenakaupungin runsaasta omenasadosta piilotetaan limppuun
Lohjalainen omenalimppu
5 dl piimää
75 g hiivaa
1 l omenasosetta
2 dl siirappia
1 rkl suolaa
14 dl hiivaleipäjauhoja
15 dl ruisjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää omenasose, siirappi ja suola. Seos saa olla lämmintä. Alusta jauhot taikinaan vähitellen niin, että saat notkeahkon taikinan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.
Leivo neljä limppua ja kohota ne pellillä. Pistele limput ja paista niitä 175 asteessa noin tunnin ajan.
Voitele leivät siirappivedellä. Jäähdytä limput hyvin peitettyinä.
Lohjalla leivotaan omenista limppua
Elonkorjuuaikaan omenapuiden omistajalle koittaa yleensä myös hetki, jolloin kaikki tutut omenareseptit on kokeiltu, mutta yhä vain puutarha antaa mehukasta satoaan. Osa omenoista kannattaa upottaa muhevaan omenalimppuun, joka on Uudenmaan omenakaupungin oma perinneleipä.
Lohjan omenaisen historian juuret löytyvät 1500-luvulta aatelisten hedelmätarhojen kilpavarustelusta. ”Ensimmäiset omenapuut istutettiin Lohjan merkittävimmän suurtilan, Kirkniemen kartanon maille, jotka tarjosivat omenapuille erityisen suotuisat kasvuolosuhteet”, kertoo Uudenmaan maa- ja kotitalousnaisten kotitalous- ja yritysneuvoja Jenni Kunnaala. Pian omenapuiden hankintaan lähtivät pienen kademielen ajamina, yksi toisensa jälkeen muut Lohjan suurkartanot, pappila, varakkaat rusthollarit ja viimein myös rahvas. Nykyinen Lohja on tuhansien omenapuiden kaupunki, jossa punaposkista satoa kasvattavat niin kotitarhurit kuin ammattiviljelijätkin.
Lohjalainen omenalimppu on perinneleipä, jonka leivonta on taidettu seudulla jo vuosikymmenten ajan. ”Omenalimppu kuuluu myös varsinaissuomalaiseen leipäperinteeseen. Lohja sijaitsee aivan Uudenmaan lounaisosassa. Vaikutteita omenalimpun leivontaan on saatu todennäköisesti naapurimaakunnasta.” Lohjalainen omenalimppu on vahvasti rukiinen leipä. ”Ruis korostaa mukavasti omenan makua. Ne ovat hyvä pari”, kiittää Jenni. Omenalimppu onkin nopea vaihtoehto perinteiselle ruislimpulle, koska aikaa ei tarvita juuren herättelyyn ja käymiseen.
Kotimaisten omenien kypsyessä alkaa omenalimpun sesonki. Leipäherkusta voi nauttia ympäri vuoden, kun säilöö pakastimeen makeuttamatonta tai miedosti makeutettua omenasosetta. ”Jos käyttää makeutettua omenahilloa, kannattaa ohjeen siirapin määrää vähentää”, neuvoo Jenni. Kaupasta ostettua, makeutettua omenasosetta voi terästää raastetulla omenalla. Tuoreen omenan happamuus tasaa hyvin valmissoseen makeutta.
Omenalimpun taikina saa jäädä pehmeäksi. Ruis- ja hiivaleipäjauhon seos kannattaakin alustaa taikinaan vähitellen. Perusohjetta voi varioida maustein oman maun mukaan. Limppua maustamaan sopivat muun muassa kumina, fenkoli ja neilikka. Omenalimppu maistuu tuoreena, mutta se kestää hyvin myös muutaman päivän säilyttämistä.