Mansikka-raparperitäytekakku

Kesänmakuisen ja juhlavan kakun koristeeksi sopivat myös kotimaiset pakastemansikat.

Kermalla koristeltu mansikkatäytekakku
Kuva Timo Viljakainen

Mansikka-raparperitäytekakku

n. 12 annosta

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperihilloke
250 g raparperin paloja (nuoria raparpereja ei tarvitse kuoria)
100 g hillo/marmeladisokeria

Täyte:
3 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 tl vaniljasokeria
n. 2 dl raparperihilloketta
250 g maitorahkaa
(sokeria)
4 dl mansikanpaloja

Kostutus:
vaaleaa mehujuomaa

Päälle:
mansikoita, tuoreita tai pakastettuja
(Kiille:
1,5 dl vettä
0,75 dl hyytelösokeria)

Reunapursotus:
5 dl vaahtoutuvaa kermaa

1. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, siivilöi jauhoseos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi.

2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2,5 litran tasapohjaiseen vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa kakku vuoasta.

3. Valmista raparperihilloke keittämällä raparpereja ja hillosokeria pakkauksen ohjeen mukaan.

4.Vatkaa täytettä varten kerma kovaksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Lisää joukkoon rahka ja raparperihilloketta maun mukaan. Lisää tarvittaessa sokeria. Kääntele sekaan mansikanpalat.

5. Halkaise kakku kolmeen osaan. Nosta kakun pintapala tarjoiluvadille ja kostuta kevyesti. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta keskimmäinen kakkupohja täytteelle, kostuta ja levitä päälle loput täytteestä. Aseta kakun pohjapala täytteelle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta kevyesti.

6. Sivele kakun pintaan ohut kerros hilloa tai marmeladia ja asettele viipaloidut mansikat pinnalle.

7. Keitä kakun päälle halutessasi kiille hyytelösokerista ja sivele hiukan jäähtyneenä pullasudilla mansikoiden pinnalle. Jos käytät pakastemansikoita, laita ne jäisinä kakun päälle ja sivele kiille marjojen pintaan.

8. Vaahdota reunapursotuksen kerma ja koristele kakun reunat haluamallasi tavalla pursottaen.