Mässäkkä eli mäskileipä
Makea juhlaleipä valmistuu mäskistä
Mässäkkä
6 kappaletta
4 dl kaljan mäskiä
4 dl piimää
1 pala (50 g) hiivaa
3 tl suolaa
1,5 dl siirappia
6–8 dl ruisjauhoja
vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
siirappia (+kiehuvaa vettä) voiteluun
Valuta mäskistä enin neste pois. Lämmitä mäski ja piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita piimä-mäskiseokseen hiiva, suola ja siirappi.
Lisää ensin ruisjauhot ja alusta leipätaikinaksi vehnäjauhoilla. Lisää lopuksi taikinaan öljy.
Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinan alla. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo pitkulaisia, päistä hieman keskiosaa kapeampia leipiä.
Kohota leivät liinan alla. Pistele leivät ja paista 200 asteen lämmössä noin 40 min, kunnes leivät ovat kypsiä. Kypsän leivän tunnistaa, kun pohja kumisee kopautettaessa.
Voitele kuumat leivät siirapilla tai siirappi-vesiseoksella.