Mummon silakkafileet
Tämä resepti on yksi herkullisimmista silakkaresepteistä. Se on Maija Silvennoisen mummon muunnos Oopperakellarin silakoista, vaikka mummo ei varmaankaan edes tiennyt siitä reseptistä.
500 g silakkafileitä
2 munankeltuaista
1 dl kuohukermaa
2 rkl dijon-sinappia
1 dl ruisjauhoja
1 dl ruis- tai kauraleseitä
0,5 tl suolaa
voita paistamiseen
1. Vatkaa keltuaiset kevyesti. Sekoita joukkoon kerma ja sinappi ja mausta ripauksella suolaa. Pane fileet seokseen marinoitumaan noin tunniksi. Kääntele fileitä välillä.
2. Valuta kalat. Sekoita ruisjauhot, leseet sekä suola ja kääntele fileitä jauhoissa.
3. Paista nopeasti runsaassa ruskistuneessa voissa kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi.
Tarjoa heti rapeina marinoidun sipulin ja keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.
Mummon silakkafileet ovat todella herkullisia myös kylmänä ruisleivän päällä.
Vinkki: Valmista ylijääneistä valkuaisista marenkeja tai pakasta myöhempää käyttöä varten.
Marinoitu punasipuli
1 iso punasipuli
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1. Sulata sokeri sekä suola etikkaan.
2. Kuori ja viipaloi sipuli.
3. Nostele sipuliviipaleet etikkaseokseen. Lisää öljy ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajaksi.