Mustikkapiirakka

Helppo ja nopea piiras, jonka voit tehdä kauden marjoista, raparperista (ja mansikoista) tai omenista. Onnistuu hyvin myös pakastemarjoista.

Mustikkapiirakka
Kuva: UPM / Johannes Terhemaa

Mustikkapiirakka

Pellillinen

Pohja

2 munaa
3 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl pullorasvaa tai sulatettua voita tai margariinia
4 dl maitoa
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta

Täyte

n. 7 dl mustikoita
1 dl sokeria

Kiille

2,5 dl vettä 
1,5 dl hyytelösokeria

Tarjoiluun

vailjakastiketta

1. Sekoita munat ja sokerit. Lisää rasva, maito ja jauho-leivinjauheseos nopeasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Sokeroi marjat ja ripota ne pohjalle.
2. Paista 175 asteessa n. 35 min tai kunnes piirakka on kypsä.
3. Anna piirakan jäähtyä.
4. Kiehauta vesi ja sekoita siihen hyytelösokeri. Kiehauta vielä. Anna aivan hetki jäähtyä ja sivele kiillettä piirakalle pullasudilla.
5. Sulata halutessasi valkosuklaata mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Kaada muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota ohuita valkosuklaaraitoja vinottain piirakan pintaan. Anna jähmettyä.
6. Leikkaa piirakka haluamasi kokoisiksi paloiksi tarjolle.

Vinkki

  • Puolesta annoksesta saat piirakan halkaisijaltaan 27 - 30 cm:n piirasvuokaan.
  • Juhlavan piirakan saat pursottamalla pintaan valkosuklaaraidat (kuvassa): Sulata 60 g valkosuklaata vesihauteessa tai mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Kaada muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota ohuita valkosuklaaraitoja vinottain piirakan pintaan. Anna jähmettyä.
  • Kokeile myös muita marjoja tai raparperia tai omenaa. Raparperipaloja, omenaviipaleita- tai kuutiota kannattaa esikypsentää mikroaaltouunissa ennen taikinalle levittämistä.