Ryynimakkarat eli joulumakkarat
Eteläsavolaiset joulumakkarat tirripaistin kanssa.
Ryynimakkarat
Nippu hyvin puhdistettuja siansuolia (koko nippu ei mene tähän täytemäärään).
pumpulilankaa suolen päiden sitomiseen
Täyte:
3 l kiehuvaa vettä
4½ dl ohrasuurimoita (kokonaisia tai rikottuja)
1 rkl suolaa
maustepippuria myllystä
1. Valmista täyte lisäämällä ohrasuurimot kiehuvaan veteen (ei keitetä).
2. Anna täytteen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja pippuri.
3. Tee suolinipusta n. 1 metrin mittaisia pätkiä. Täytä suoli jäähtyneellä täytteellä, ei liian
4. Sido täytetyn suolen päät hyvin pumpulilangalla. Kiedo täytetty suoli kahdeksi lenkiksi,
5. Täytetty suoli keitetään n. 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Keittämisen ansiosta suoli pysyy ehjänä paistettaessa.
6.Lopuksi paista ryynimakkara kuumassa uunissa rapeaksi (200 – 250 astetta 20 – 30 minuuttia).
7. Kun makkarat on ollut uunissa 7-10 min, pistele nuppineulalla muutama reikä, että liika
8. Makkarat voi myös pakastaa täyttämisen jälkeen ja paistaa sulatettuna.
Kastike:
Kinkunpaistorasvaa vedellä laimennettuna tai tirripaisti sian kerroslihasta valmistettuna.
Tarjotaan jouluaattona, joulupäivänä ja muina joulun pyhinä lanttu- ja porkkanalaatikon sekä kuorittujen keitettyjen perunoiden kera.
Ohraryyneillä täytetyt suolimakkarat on itäsavolainen perinteinen jouluruoka.
Ohjeen laatinut