Ryynimakkarat eli joulumakkarat

Eteläsavolaiset joulumakkarat tirripaistin kanssa.

Joulumakkkaraa
Kuvat Helena Velin

Ryynimakkarat

 

Nippu hyvin puhdistettuja siansuolia  (koko nippu ei mene tähän täytemäärään).

pumpulilankaa suolen päiden sitomiseen


Täyte:

3 l kiehuvaa vettä

4½ dl ohrasuurimoita (kokonaisia tai rikottuja)

1 rkl suolaa

maustepippuria myllystä

1. Valmista täyte lisäämällä ohrasuurimot kiehuvaan veteen (ei keitetä).

2. Anna täytteen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja pippuri.

3. Tee suolinipusta n. 1 metrin mittaisia pätkiä. Täytä suoli jäähtyneellä täytteellä, ei liian täyteen. Apuvälineenä suolta täyttäessä toimii yleiskoneen lihamyllyn makkarasuppilo tai muovipullo, josta pohja on leikattu pois.

4. Sido täytetyn suolen päät hyvin pumpulilangalla. Kiedo täytetty suoli kahdeksi lenkiksi, Näin makkaraa on helpompi käsitellä. 

5. Täytetty suoli keitetään n. 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Keittämisen ansiosta suoli pysyy ehjänä paistettaessa.

6.Lopuksi paista ryynimakkara kuumassa uunissa rapeaksi (200 – 250 astetta 20 – 30 minuuttia).

7. Kun makkarat on ollut uunissa 7-10 min, pistele nuppineulalla muutama reikä, että liika neste tulee ulos makkarasta. Näin makkara pysyy ehjänä.

8. Makkarat voi myös pakastaa täyttämisen jälkeen ja paistaa sulatettuna.

Kastike:

Kinkunpaistorasvaa vedellä laimennettuna tai tirripaisti sian kerroslihasta valmistettuna.

Tarjotaan jouluaattona, joulupäivänä ja muina joulun pyhinä lanttu- ja porkkanalaatikon sekä kuorittujen keitettyjen perunoiden kera.

Ohraryyneillä täytetyt suolimakkarat on  itäsavolainen perinteinen jouluruoka. Varsinkin Enonkoskella lähes jokaisen maaseudun kodin joulupöydässä.

Ohjeen laatinut Helena Auvinen