Päärynäboston
Vaniljainen ja mehevä bostonkakku.
Päärynäboston
6–8 annosta24 cm:n kakkuvuoka
Pullataikina:
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
6–7 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Väliin:
2 dl vaniljakreemijauhetta (esim. Sallinen)
4 dl maitoa
3-4 päärynää
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 rkl voita tai margariinia
Voiteluun:
1 muna
0,5 dl raesokeria, mantelilastuja
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Mikäli käytät kuivahiivaa (1 pss), sirottele kuivahiiva kädenlämpöisen maidon sekaan sokerin kanssa ja anna seoksen herätä noin kymmenen minuutin ajan. Kun seoksen pinta hieman kuplii, hiiva on herännyt.
2. Alusta sekaan vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa olla käsistä irtoavaa.
3. Vaivaa sekaan pehmeä tai sulatettu rasva. Lisää tarvittaessa jauhoja.
4. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi.
5. Valmista taikinan kohoamisen aikana täyte. Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito keskenään. Anna sakeutua.
6. Kuori päärynät tarvittaessa, halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa päärynät kuutioiksi ja sekoita joukkoon fariinisokeri sekä kaneli.
7. Kuumenna rasva pannulla ja lisää päärynät pannuun. Kuullota, kunnes päärynät hieman pehmenevät. Anna seoksen jäähtyä.
8. Kauli kohonnut taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
9. Levitä ensin vaniljakreemi levylle ja sen jälkeen päärynät.
10. Kääri levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa rullasta noin 4 cm:n sentin paksuisia viipaleita.
11. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla ja nosta pullaviipaleet vuokaan leikkauspinta ylöspäin.
12. Anna pullien kohota lämpimässä liinan alla noin puolen tunnin ajan. Voitele kohotuksen jälkeen munalla ja ripottele päälle raesokeria tai mantelilastuja.
13. Kypsennä 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin puolen tunnin ajan, tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
14. Irrota päärynäboston vuoasta hetken jäähdyttämisen jälkeen
Koristele jäähtynyt kakku halutessasi tomusokeri-vesikuorrutuksella tai sulatetulla valkosuklaalla.