Pähkinä-puolukkaleipä
Leipä saa mehevyyttä puolukoista ja pähkinästä.
Pähkinä-puolukkaleipä
1 leipäM V
2 dl vettä
2 dl puolukkasurvosta
25 g (1/2 pala) tuorehiivaa
1 dl ruisjauhoja
2 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
2 dl pähkinöitä
1 dl siirappia
1 tl suolaa
n. 1 l vehnäjauhoja
1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada vesi puolukkasurvoksen joukkoon ja murenna sekaan hiiva. Lisää ruis- ja sämpyläjauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä liinalla ja anna hiivan käynnistyä noin 10 minuuttia.
2. Rouhi pähkinät karkeasti.
3. Kun taikinajuuri kuplii, sekoita joukkoon pähkinät, siirappi ja suola. Lisää jauhoja vähitellen hyvin alustaen, kunnes saat pehmeän taikinan.
4. Leivo leivästä jauhotetulla alustalla pitkänomainen leipä ja nosta leipävuokaan. Peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.
5. Paista leipää 175 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Varmista leivän kypsyys kumoamalla se vuoasta ja koputtamalla pohjasta. Valmis leipä kumisee. Anna leivän jäähtyä ritilällä.