Pähkinäunelmat

Herkulliset pikkuleivät voit tarjota täytettynä tai sellaisenaan. Sekä pikkuleipien taikinaan että täytteeseen sopivat kaikenlaiset pähkinät tai mantelit, joko yksi laji tai pähkinäsekoitus.

Suklaatäytteiset pähkinäpikkuleivät
Kuva: Kati Laszka

Pähkinäunelmat

30 kpl täytettynä, n. 60 täyttämätöntä

150 g (n 2 dl) pähkinöitä
200 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1 kananmuna
0,5 dl perunajauhoja
1 dl mantelijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

2 rkl fariinisokeria
2 rkl mantelijauhetta
15 kokonaista pähkinää

1. Ota pähkinöistä 15 erikseen ja laita loput pähkinät monitoimikoneeseen. Jauha karkeaksi jauheeksi.

2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vatkaa hyvin.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele rasvaseoksen joukkoon. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin 45 minuuttia.

4. Ota taikinasta puolet ja muotoile siitä kevyesti jauhotetulla pöydällä tanko. Jaa tanko 30 tasakokoiseen palaan ja pyöritä palat palloiksi.

5. Sekoita lautasella fariinisokeri sekä mantelijauhe ja pyöräytä pallot seoksessa. Laita pallot kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa kokonaiset pähkinät tai mantelit puoliksi ja paina pikkuleipien keskelle. Muotoile toinen osa taikinasta samalla tavalla, mutta laita pellille ilman pähkinöitä.

6. Paista pikkuleivät uunin ylätasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä suklaisella pähkinätahnalla.

Suklainen pähkinätahna

n. 30 annosta

G

300 g (n. 4 dl) pähkinöitä
150 g tummaa suklaata
2 rkl rypsiöljyä

1. Paahda pähkinöitä paistinpannulla noin 7-10 minuuttia tai 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Varo, ettei pähkinät pala!

2. Kumoa pähkinät astiapyyhkeelle, anna jäähtyä hieman ja hankaa pähkinöitä pyyhkeen sisällä, jotta saat kuoria hieman pois. Ei haittaa, jos kuorta vähän jää.

3. Kaada pähkinät tehosekoittimeen ja jauha tahnaksi. Pyyhkäise välillä nuolijalla massaa terien ulottuville.

4. Sulata suklaa varovasti ja sekoita öljyn kanssa pähkinätahnan joukkoon.

    Ylijäänyt tahna maistuu paahtoleivällä tai kaurakeksien päällä.

    Vinkki: Jos tummaa suklaa on kitkerää, lisää n. 1 rkl tomusokeria suklaan lisäämisen yhteydessä. Tahnaan käy myös maitosuklaa tai valkoinen suklaa.