Piparkakkutaikina
Ohjeen taikina sopii hyvin piparkakkutalon valmistukseen.
Piparkakkutaikina
50 g rasvaa
1,5 dl fariininsokeria
1 dl tummaa siirappia
3 rkl piparkakkumausteseosta (tai inkivääriä, kanelia, neilikkaa, maustepippuria)
1,5 dl maitoa
6-7 dl vehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
tai 1 rkl leivinjauhetta
1. päivä
- Laita rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes sokeri ja rasva ovat sulaneet. Seos saa vaikka hieman kiehahtaa.
- Sekoita joukkoon maito ja jäähdytä seos.
- Sekoita ruokasooda osaan jauhoista. Kaada jauhoseos rasvaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Taikinan tulee olla hyvin kiinteää, silloin se ei leviä uunissa.
- Taputtele taikina levyksi ja kääri tuorekelmuun tai pane muovipussiin.
- Nosta jääkaappiin ja anna kovettua seuraavaan päivään.
2. päivä
- Kauli taikina seuraavana päivänä ohueksi, 2–3 mm paksuiseksi, levyksi.
- Aseta leivinpaperista leikatut kaavat taikinalle. Leikkaa terävällä veitsellä kaavanmukaiset palat irti taikinasta. Nosta osat paistinlastan avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille.
- Leivo taikinan lopusta alusta talolle.
- Paista osat uunin keskiosassa, 225 asteessa 4–6 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
Taikina sopii hyvin piparkakkutalon valmistukseen. Se on helposti käsiteltävää ja näppärä leipoa. Taikina ei leviä uunissa, eivätkä valmiit osat murene helposti. Tästä annoksesta syntyy kaksi pientä mökkiä tai yksi isompi talo alustoineen. Muista kaulia taikina ohueksi, 2–3 millimetrin paksuiseksi, jotta talon osista tulee riittävän ohuita.
Kaavoja erilaisiin pipariluomuksiin löytyy muun muassa Ruokatiedon sivuilta.