Punajuurileivokset
Punajuuri sopii hyvin myös makeisiin leivonnaisiin
Punajuurileivokset
12 kpl
2 kpl (150 g) punajuurta
1 sitruuna
2 kananmunaa
1 dl hienoa kidesokeria
1 dl juoksevaa margariinia (tai rypsiöljyä)
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl graham- tai täysjyväspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
Väliin
1 dl omenasosetta (miedosti makeutettua)
1–2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
Päälle
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl raastettua sitruunankuorta
3 rkl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
1 tl punajuurimehua
Koristeeksi
Punaisia viinimarjoja tai kuivattuja puolukoita
- Kuori ja raasta punajuuret ja purista raasteesta hiukan mehua kuorrutteen värjäämistä varten. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori talteen ja purista mehu, säästä sitruunankuorta kuorrutteeseen.
- Vaahdota munat ja sokeri, lisää punajuuriraaste, rasva, sitruunankuori, mehu ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sooda.
- Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi, levitä taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista 175 asteessa 40–45 minuuttia.
- Anna pohjan jäähtyä ja valmista kuorrute. Vaahdota kerma ja sekoita kuorrutteen ainekset keskenään.
- Leikkaa jäähtynyt pohja puoliksi ja sitten halki kahteen kerrokseen, levitä väliin inkiväärillä maustettua omenasosetta.
- Paina pohjakerrokset päällekkäin, levitä kuorrute pinnalle, leikkaa 12 osaan ja koristele.
Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.