Nyhtölammas
Tarjoa pääsiäisaterialla paistin sijaan nyhtölammasta.
Revittyä lammasta
10–12 annostaG, M
n. 2 kg luutonta karitsan- tai lampaanpaistia
2 tl suolaa
1 rkl silputtua tuoretta timjamia
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
0,5 tl mustapippuria
2–3 sipulia
1–2 porkkanaa
2 vartta lehtiselleriä
6 valkosipulinkynttä
1 oksa tuoretta rosmariinia
2-3 oksaa tuoretta timjamia
3–5 dl vettä tai lihalientä
0,5 dl punaviinietikkaa
puolikas sitruuna
0,5-1 ruukku tuoretta minttua
(suolaa)
- Sulata paisti jääkaapissa, jos käytät pakastettua lihaa. Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola, timjami, rosmariini ja pippuri. Halutessasi voit korvata tuoreet yrtit kuivatuilla. Käytä 1 tl kumpaakin.
- Nosta liha korkeareunaiseen uunipataan tai -vuokaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
- Leikkaa selleri sekä kuoritut sipulit ja porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Lisää kasvikset vuokaan. Kaada vuokaan kiehuva vesi ja viinietikka. Neste saa peittää noin 2/3 lihasta.
- Nosta pata tai vuoka uuniin ilman kantta ja paista 200 asteessa tunti. Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen. Peitä pata kannella tai foliolla ja jatka paistamista vielä 5–10 tuntia. Lihan voi jättää uuniin kypsymään vaikka koko yön yli. (Lihan sisälämpötilan pitää nousta vähintään 95 asteeseen, mielellään yli.)
- Ota pata uunista. Siivilöi liemi. Lusikoi halutessasi kasvikset tarjoilukulhoon. Jäähdytä liemi ja kuori pinnalle jähmettynyt rasva pois.
- Revi liha esimerkiksi kahden haarukan avulla tai reilusti käsin suikaleiksi. Lusikoi lihan joukkoon hieman kuumennettua paistolientä mehevyyttä ja makua lisäämään.
- Levitä revitty liha kuumennetulle tarjoiluvadille. Mausta sitruunamehulla ja raastetulla kuorella (muista pestä sitruuna huolellisesti), hienonnetulla mintulla ja tarvittaessa suolalla.
Vinkki! Tarjoa lihan lisänä valkosipuliperunoita. Salaatiksi sopii erinomaisesti coleslaw-tyyppinen kaalisalaatti.
Voit käyttää luuttoman paistin sijaan myös esimerkiksi lapaa luulla tai ilman.
Nyhtölammasta kannattaa kerralla tehdä hieman enemmän ja pakastaa sopivina annoksina. Kypsä liha on nopeasti ja helposti käytettävissä erilaisiin keittoihin, salaatteihin, pitaleivän täytteeksi, kastikkeisiin, patoihin, muhennoksiin ja lämpimiin voileipiin.