Savusärki-voileipäkakku

Lähikala särjestä valmistuu maukas ja ympäristöystävällinen voileipäkakun täyte

Särkivoileipäkakku
Kuva: Timo Viljakainen

Savusärkikakku

noin viidelletoista

1 (700 g) ruispaahtoleipä

Kostutus
1,5 dl vettä
1 tl sitruunamehua

Savusärkitäyte
2 tlk (á 220/150 g) savusärkeä öljyssä -säilykettä
1 tlk (150 g) ranskankermaa
100 g tuorekurkkua
0,5 dl tillisilppua
ripaus valkopippuria

Munavoi
2 kpl keitettyä kananmunaa
100 g kasvirasvalevitettä
0,5 dl ruohosipulisilppua
ripaus valkopippuria

Kuorrutus
200 g maustamatonta kevyttä tuorejuustoa
0,5 dl kevytmajoneesia
1 tl sitruunamehua

Koristeluun
1 tlk (220/150 g) savusärkeä öljyssä
2 kpl keitettyä kananmunaa
tuorekurkkua, tilliä, herneenversoja
sitruunaviipaleita tai retiisejä

  1. Vuoraa reilun kahden litran vetoinen tasapohjainen vuoka kelmulla ja jätä reilusti ylimääräistä kelmua reunoille, jotta voit suojata sillä täytetyn kakun kylmäsäilytykseen. Vuoka voi olla pyöreä, neliö, suorakaide tai jokin muu teemaan sopiva.
  2. Poista leipäviipaleista kuoret.
  3. Valmista savusärkitäyte: Valuta säilykkeistä öljy pois. Kaloista ei tarvitse poistaa nahkaa eikä ruotoja. Valitse kahdeksan kauneinta pyrstöpalaa (n. 100 g) kakun koristeeksi. Halutessasi voit ottaa vielä savusärkiä (100 g) erikseen ja tehdä niistä kerroksen kalatahnan päälle.
  4. Pilko tuorekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ranskankermaan tillisilppu, kurkkukuutiot, valkopippuri ja lopuksi savukalapalat vain kevyesti sekoittaen.
  5. Valmista munavoi: hienonna munat haarukalla ja sekoita joukkoon margariini, ruohosipulisilppu ja ripaus valkopippuria.
  6. Lado koko pohjan peittävä kerros ruispaahtoleipää vuoan pohjalle. Käytä saksia apuna leipäpalasten paloittelussa. Sivele pullasudilla kevyesti sitruunavettä leivän pintaan.
  7. Levitä munavoi tasaiseksi kerrokseksi reunoja myöten. Lado täytteen päälle kerros paahtoleipää ja sivele päälle sitruunavettä pullasudilla. Levitä päälle savusärki-kurkkutäyte. Halutessasi voit laittaa savusärkifileitä kerrokseksi kalatäytteen päälle. Lado päälle kerros ruispaahtoleipää.
  8. Peitä vuoka kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään.
  9. Kumoa voileipäkakku tarjoiluvadille. Poista kelmu. Sekoita majoneesi ja tuorejuusto notkeaksi. Levitä tahna tasaisesti kakun päälle ja reunoille.
  10. Koristele kakun reunat herneenversoilla. Asettele päälle savukalapaloja, muna-, kurkku- ja sitruunaviipaleita.

VINKKEJÄ!

  • Savusärkien sijasta voit käyttää myös savumuikkusäilykettä tai muuta perattua savukalaa.
  • Savulohikakun koristeeksi sopivat kylmäsavu- tai graavilohiruusukkeet.
  • Kakun reunoja ei välttämättä tarvitse kuorruttaa. Näin siitä on myös helpompi nostaa puoli kerrallaan tarjottavaksi.