Talvinen itukeitto

Keitot

Pekonilla höystetty itukeitto lämmittää kylmänä talvipäivänä

Talvinen itukeitto lautasella
Kuva: Kati Laszka

Talvinen itukeitto

4 annosta 

2 sipulia
100 g lanttua tai palsternakkaa
100 g juuriselleriä
2 porkkanaa
5–6 dl ituja
1 pkt (n. 150 g) pekonia
3 rkl (n. 70 g) tomaattipyreetä
1 rkl (savu)paprikajauhetta
1 l vettä
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Kuori kasvikset ja raasta karkeaksi raasteeksi. Huuhtele idut tarvittaessa.

Leikkaa pekoni saksilla suikaleiksi suoraan kattilan pohjalle. Kummenna pekonia, kunnes rasva alkaa irrota. Anna ruskistua kevyesti.

Nosta pekoni rasvasta talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja jätä odottamaan. Kuumenna tomaattipyreetä ja paprikajauhetta pari minuuttia pekonin rasvassa koko ajan sekoittaen. Älä päästä palamaan.

Lisää kasvisraasteet kattilaan ja kuullota sekoitellen muutama minuutti. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot ja pippuri. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Sekoita joukkoon idut sekä pekonit ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Maista, mausta tarvittaessa lisää ja nosta tarjolle.