Tuunattu lihapiirakka

Lihapiirakka tai lihakukko on kahvipöydän maukas suolainen tarjottava. Täytettä on tuunattu pekonilla, kasviksilla ja kermaviilillä. Kuoritaikina saa lisämakua rukiista. Kiireinen kokki leipasee piirakan valmiista pakastetusta ruisperunataikinasta.

Pitsiliinan alla leikkuulauta jolla umpinainen, ruiskuorinen lihapiirakka ja veitsi vieressä lautasella lihapiirakkaviipaleita
Kuva: Sami Piskonen

Tuunattu lihapiirakka tai kukko

15-20 palaa

Kuoritaikina:
3,75 dl ruisjauhoja
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g margariinia tai voita
2 dl perunasosetta (jauheesta)

TAI pkt (400 g) pakastettua ruisperunataikinaa

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl riisihiutaleita
1 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
0,5-1 tl paprikajauhetta
0,5 dl juustoraastetta
persiljasilppua
n. 150 g pekonia

1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Nypi sekaan rasva. Lisää perunasose taikinaan. Laita taikina viileään täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Kuori sipuli ja silppua se. Raasta porkkana.

3. Ruskista jauheliha ja sipuli ja lisää raastettu porkkana. Sekoita ja anna jäähtyä.

4. Lisää kermaviili, kananmuna, riisihiutaleet, juustoraaste ja mausteet lihamassaan, sekoita tasaiseksi.

5. Kaaviloi ruisperunataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

6. Lusikoi taikinan keskelle täyte, peitä pekoniviipaleilla.

7. Leikkaa taikinan sivut ja lado ristikkäin lihan päälle. Muotoile piirakka ja voitele vedellä.

8. Paista 200 asteessa n. 45 min, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet hiukan väriä.

Tarjoa lämpimänä.

Vinkki! Korvaa osa täytteen lihasta raastetuilla kasviksilla. Esimerkiksi kaalilla ja palsternakalla.