Verileipä

Perinteisellä verileivällä on monta nimeä ja Pohjois-Pohjanmaalla vereen tehty leipä tunnetaan mm. leppärieskana, punasleipänä ja punarössynä.

Paikkakunnasta ja reseptistä riippuen nesteenä on käytetty veren lisäksi vettä tai olutta. Jauhoina puolestaan ruis- tai ohrajauhoja.

Verileipa nettiin
Kuva Topi Kumpulainen

3 kpl reikäleipää (laktoositon, maidoton)


0,5 l naudan verta (pakaste)

0,5 l vettä

1 pss /30 g kuiva-/tuorehiivaa

1,2–1,4 kg karkeita ruisjauhoja

25 g suolaa

Sulata veri huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Älä sulata verta mikrossa sillä ylikuumentuessaan se saattaa hyytyä. Veren ollessa nestemäistä aloita leivonta. Mittaa vesi ja hiiva. Anna hiivan herätä n. 15 minuuttia. Lisää seokseen veri ja suola. Sekoita hyvin. Lisää jauhoja vähitellen nesteen joukkoon. Tähän reseptiin käytetään karkeita ruisjauhoja, sillä ne tarvitsevat vähemmän nestettä ja tekevät leivästä pehmeää. Valmis taikina saa jäädä kosteaksi. Voit jakaa taikinan heti 3 osaan, sillä leipä kohoaa tarvittavan määrän paiston aikana. Muotoile leivästä käsin n. 1,5 cm paksuisia levyjä hyvin jauhotetulla leivinpaperilla. Muotoilua auttaa kylmässä vedessä kostutetut kädet. Sirottele muotoillun leivän päälle hieman ruisjauhoja ja poista leivän keskiosa käyttämällä esimerkiksi juomalasia. Pistele leipään reikiä kohokuoren välttämiseksi. Paista leivät 180 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Anna leivän jäähtyä tunnin ennen tarjoilua.

Leivän leivontavideo YouTubessa: https://www.youtube.com/shorts...