Veripalttu eli rössy

Syysteurastuksissa verestä valmistettiin makkaroita, verileipää ja veripalttua eli rössyä

Veripalttu
Kuva: Timo Viljakainen

Veripalttu eli rössy

Noin 10 annosta 

5 dl verta
5 dl kaljaa tai maitoa
1,5 rkl suolaa
0,5 tl meiramia
0,25 tl valkopippuria
3 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 tl ruokasoodaa
1–2 kpl (100g) sipulia
3 rkl voita
200 g silavaa

Tarjoiluun

valkokastiketta ja puolukkasurvosta

Kuutioi silava. Kuori ja silppua sipuli ja hauduta se voissa.

Sekoita veri, kalja tai maito ja mausteet. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Lisää jäähtynyt sipuli ja pieniksi kuutioitu silava.

Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan tai uunipannulle. Paista noin 200 asteessa noin tunnin ajan.

Tarjoa valkokastikkeen ja puolukoiden kanssa. Veripaltusta voi valmistaa myös rössypottuja.

VINKKI!
Naudan verta voi ostaa pakasteena.