Viinikana

Liharuoat

Kukkoa viinissä -ohjeesta inspiraation saanut viinikana on herkullinen viikonlopun ruoka tai vierastarjottava.

Padassa kanapaloja, sieniä, padan ympärillä mausteita, herkkusienjä viinipullon avaaja, lasissa viiniä
Kuva Kati Laszka

Viinikana
4-6 annosta 
Maustuminen n 6 tuntia, valmistusaika n. 1,5 tuntia

n. 600 g broilerin paistileikkeitä
1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
5 dl punaviiniä
1 laakerinlehti 
n. 100 g pekonia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä 
2 porkkanaa
100 g (ruskeita) herkkusieniä
1 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl tomaattipyreetä
Tarvittaessa n. 2 dl kana- tai lihalientä (kuutioista)
Pinnalle: Silputtua persiljaa

1. Laita kanapalat kulhoon ja mausta suolalla, pippurilla sekä timjamilla. Tipauta sekaan laakerinlehti ja kaada päälle viini. 
2. Peitä kulho ja laita jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai yön yli. Varmista, että liemi peittää kanan. Aseta lihoille tarvittaessa painoksi pieni lautanen tai kulho. 
3. Ota kanat jääkaapista lämpenemään. 
4. Kuori sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Silppua sipulit ja kuutioi porkkanat. Puolita sienet tai leikkaa neljään osaan. 
5. Silppua pekoni. 
6. Kuumenna pekoni pannulla keskilämmöllä, kunnes rasva on irronnut ja pekoninpalat ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta pekoni lautaselle tai pieneen kulhoon, mutta jätä rasva pannulle.  
7. Nosta kanapalat viinistä (säilytä marinadi!) ja paista kahdessa, kolmessa erässä kullanruskeiksi, noin 3 minuuttia per puoli. Siirrä ruskistetut kanapalat pataan tai uunivuokaan. Lisää pannulle tarvittaessa rypsiöljyä, jos pannu näyttää kuivalta. 
8. Rukista pannulla seuraavaksi kevyesti sipuli, porkkana ja sienet. 
9. Ripottele päälle jauhot ja sekoita. Lisää valkosipuli ja tomaattipyree. Kaada päälle viinimarinadi. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes kastike on kiehunut hieman kasaan ja kaada kastike kanapaloille. Jos kastike ei peitä aineksia, lisää pataan kanalientä. Ripottele pekonisilppu ainesten päälle ja sulje kansi. 
10. Hauduta miedolla lämmöllä liedellä tai 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Tarkista nesteen määrä kypsennyksen puolivälissä ja lisää tarvittaessa kanalientä. 
Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Ripottele pinnalle persiljaa ja tarjoa uuniperunoiden tai keitettyjen perunoiden ja vihreän salaatin kanssa.  

Vinkki: Käytä ohjeessa alkoholittomia tai vähittäiskauppojen matala-alkoholisia viinejä. Jos et halua käyttää viiniä ollenkaan, korvaa se rypälemehulla. 

 

Ohje on julkaistu Koti ja maaseutu -lehdessä 2-25