Viininlehtikääryleet

Herkulliset viininlehtikääryleet valmistat helposti myös kotona. Viiniköynöksen lehtien sijaan voit käyttää mustaherukanlehtiä.

Viininlehtikääryleitä, viininlehtiä ja sitruunaviipaleita
Kuva Kati Laszka MKN

Viininlehtikääryleet

n. 30 kpl

G

noin 30 viininlehteä tuoreena tai pakastettuna
Täyte:

1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
200 g jauhelihaa
2 dl puuroriisiä
4 dl kasvislientä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
0,25 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl kanelia
2 rkl tuoretta minttua tai basilikaa
100 g salaattijuustoa tai fetaa
Vuokaan:

1 sitruunan mehu
n 2 dl kasvislientä
0,5 dl (oliivi)öljyä

1. Jos käytät tuoreita lehtiä, valitse viiniköynnöksestä tai mustaherukan pensaista nuoria ja kookkaita lehtiä. Ryöppää lehtiä 1-2 minuuttia miedosti suolatussa vedessä, jotta lehtiä olisi helpompi käsitellä. Valuta ja anna jäähtyä. Jos lehtiruoti on kovin paksu, vuole sitä ohuemmaksi terävällä veitsellä. Sulata pakastetut lehdet.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista kevyesti. Sekoita joukkoon riisi ja anna pannulla olevan nesteen imeytyä riisiin.

3. Kaada sekaan kasvisliemi ja mausta pippureilla sekä kanelilla. Anna hautua kannen alla 15-20 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt riisiin.

4. Sekoita hienonnettu tuore minttu ja murennettu juusto riisiseokseen ja anna täytteen jäähtyä.

5. Aseta lehdet työalustalle ja paikkaa repaleiset kohdat viininlehtipaloilla.

6. Laita keskelle lehteä runsas ruokalusikallinen täytettä. Nosta reunat täytteen päälle ja kääri rullalle, kuten kaalikääryleet.

7. Aseta kääröt öljyttyyn uunivuokaan vieri viereen. Sekoita öljy, sitruunamehu ja osa kasvisliemestä ja kaada varovasti kääröjen päälle, niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää tarvittaessa kasvislientä.

8. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes neste on lähes imeytynyt.

9. Nosta kääryleet vuoasta jäähtymään tarjoiluastialle, koristele sitruunaviipaleilla ja tarjoa alkupaloina.

Vinkit: Viininlehtikääryleet säilyvät jääkaapissa noin viikon. Voit myös pakastaa ylijääneet. Mahdollisesti ylijäänyt täyte maistuu risottomaisena ruokana sellaisenaan tai käytä piirakoiden täytteenä.

Riisin voit korvata kaurasuurimoilla.

Kerää viiniköynnöksen lehtiä ja pakasta talven viinilehtikääryleitä varten! Huuhdo hyväkuntoiset kerätyt lehdet. Leikkaa kova tyvi ja pinoa muutama lehti päällekkäin. Kääri pinotut lehdet rulliksi ja sido rullat esimerkiksi puuvillalangalla.
Ryöppää kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä noin minuutin ajan. Anna jäähtyä, pakkaa pusseihin ja pakasta. Viinilehdet säilyvät pakkasessa noin vuoden verran.