Yön yli -sämpylät

Vastapaistetut sämpylät helposti. Herkullinen tapa aloittaa aamu!

Pöydällä korissa siemenillä koristeltuja sämpylöitä yläpuolella halkaistu sämpylä, jolla punajuurihummusta, kulhossa vieressä siemeniä, punajuurihummusta ja sienituorejuustoa
Kuva Kati Laszka

Yön yli -sämpylät 

M V

12-15 kpl

3 dl kaura- tai ruishiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
(0,5 dl siemeniä)
1 pss (7-11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
4 dl kylmää vettä
0,5 dl rypsiöljyä

1. Sekoita hiutaleet, jauhot, siemenet ja kuivahiiva kulhossa. 
Jos käytät tuorehiivaa, murenna se kulhoon ja sekoita veden kanssa. Lisää sitten jauhot, siemenet ja öljy.

2. Lisää kylmä vesi ja öljy.

3. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin.

4. Seuraavana päivänä: Ota taikina jääkaapista ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

3. Nostele kauhalla tai kahdella isolla lusikalla taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. 

Ripottele halutessasi pinnalle siemeniä

4. Paista uunin keskitasolla 15-25 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta ja pohja alkavat hieman ruskistua.
Tarjoa aamiaisella, keitto- tai salaattiaterian lisäkkeenä esimerkiksi punajuurihummuksen tai sienituorejuuston kanssa. 

Ohje on alunperin julkaistu Koti ja maaseutulehdessä 1-2025

Sämpylöille ja leiville sopivia levitteitä löydät täältä: 

Punajuurihummus

Sienituorejuusto

Tuorehernelevite ja rahkalevite

Siemennäkkileipä ja hernelevite