Yön yli -sämpylät
Vastapaistetut sämpylät helposti. Herkullinen tapa aloittaa aamu!
Yön yli -sämpylät
M V
12-15 kpl
3 dl kaura- tai ruishiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja
(0,5 dl siemeniä)
1 pss (7-11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
4 dl kylmää vettä
0,5 dl rypsiöljyä
1. Sekoita hiutaleet, jauhot, siemenet ja kuivahiiva kulhossa.
Jos käytät tuorehiivaa, murenna se kulhoon ja sekoita veden kanssa. Lisää sitten jauhot, siemenet ja öljy.
2. Lisää kylmä vesi ja öljy.
3. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin.
4. Seuraavana päivänä: Ota taikina jääkaapista ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
3. Nostele kauhalla tai kahdella isolla lusikalla taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle.
Ripottele halutessasi pinnalle siemeniä
4. Paista uunin keskitasolla 15-25 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta ja pohja alkavat hieman ruskistua.
Tarjoa aamiaisella, keitto- tai salaattiaterian lisäkkeenä esimerkiksi punajuurihummuksen tai sienituorejuuston kanssa.
Ohje on alunperin julkaistu Koti ja maaseutulehdessä 1-2025