MKN Ruokaneuvot
Olemme ruoan, ravitsemuksen ja sujuvan arjen asiantuntijoita.

Upota kädet taikinaan, kuule uutta ravitsemuksesta, opi ruokataitoja.
- Olemme ruoan, ravitsemuksen ja arjen taitojen asiantuntijoita
- Toteutamme ruokaan ja ravitsemukseen liittyvät hankkeet luotettavasti ja vuosien kokemuksella
- Rakennamme yhteisöllisyyttä ja siirrämme ruokaperinteitä sukupolvelta toiselle
- Järjestämme tapahtumien ruoka- ja kahvipalvelut asiantuntemuksella
Monipuoliset palvelumme
Neuvontamme perustuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Arvostamme lähiruokaa, kotimaista elintarvikeketjua ja kestäviä ruokavalintoja.
Tarjoamme myös ruokakasvatukseen liittyvää koulutusta ja palveluja esimerkiksi kasvatus- ja ruokapalvelualalla toimiville sekä erilaisiin lastentapahtumiin.

Ruokakasvatus
Tarjoamme ruokakasvatukseen liittyvää koulutusta & palveluja ja toteutamme hankkeita.

Luennot
Erilaisia luentoja etänä tai läsnä.

Ruokakurssit
Tilaa ruokakurssi tai -tapahtuma yrityksellesi tai yhdistyksellesi.

Ruokatietopankki
Täältä löydät paljon tietoa ruoasta ja ruoanlaitosta!

Tapahtumien ruokapalvelut
Kauttamme tapahtumien kahvitukset ja muonitukset.

Isoäitien herkut -digikeittokirja
Julkaisussa kierretään Suomen maakuntia ja tutustutaan paikallisiin herkkuihin.

Kotivara
Kotivara on vettä ja ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi.
Etsitkö MKN asiantuntijaa?
Ajankohtaisia ruokaan liittyviä asioita

Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit
Ruokakulttuurikin on kulttuuria
Suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivän kunniaksi keitellään keittoja ja haudutellaan patoja kotimaisista aineksista Maa- ja...


Marita Suontausta, Topi Kumpulainen
2 min lukuaikaMediapankki· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Tietoa meistä· Hävikki
Ruokahävikin vähentäminen kotikeittiöissä vaatii uusia ratkaisuja – Maa- ja kotitalousnaiset mukana innovaatiohaasteessa
Maa- ja kotitalousnaiset on mukana innovaatiohaasteessa, jonka tavoitteena on löytää toteutuskelpoisia ja vaikuttavia hävikkiratkaisuja kuluttajien...


Marita Suontausta, Susanna Winqvist
2 min lukuaika
Mediapankki· Maa- ja kotitalousnaiset· Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokakasvatus
Kasviskylläinen ruokavalio tekee hyvää terveydelle ja ympäristölle
Uusien ravitsemussuositusten mukaan kasvisten syöntiä tulisi lisätä 500–800 grammaan päivässä. Ota kasviskylläinen arki haltuun MKN:n...

Marita Suontausta
2 min lukuaika
Ajankohtaista· MKN Ruokaneuvot· Ruokavinkit· Ruokakasvatus
Lähikala kuuluu kaikkien lautaselle – herkullisesti, helposti ja terveellisesti
Tuore kala on noussut ravitsemuksen keskiöön. Uusissa ravitsemussuosituksissa kala saa entistä enemmän huomiota osana monipuolista...
Ruokaan liittyviä tapahtumia ympäri Suomen

Etelä-Suomen ruokakurssitarjotin 2025
Vuonna 2025 tarjoamme ruokakursseille seuraavia teemoja:Makumatka mausteiden IntiaanIntialainen keittiö on yksi maailman rikkaimmista ruokakulttuureista, ja...
01.03.2025 - 31.12.2025

Koulutukset ja kurssit· Hygieniapassi· Elintarvike
Hygieniaosaamistesti Varsinais-Suomessa
Hygieniapassi tarvitaan, jos työskentelee elintarvikehuoneistossa, käsittelee pakkaamattomia elintarvikkeita, käsittelee helposti pilaantuvia elintarvikkeita.Hygieniapassia voi tarvita niin...
11.03.2025 - 31.05.2025

Koulutukset ja kurssit· Hygieniapassi· Elintarvike
Hygieniaosaamistestit Satakunnassa
Hygieniapassi tarvitaan, jos työskentelee elintarvikehuoneistossa, käsittelee pakkaamattomia elintarvikkeita, käsittelee helposti pilaantuvia elintarvikkeita.Hygieniapassia voi tarvita niin...
11.03.2025 - 31.05.2025

Hygieniapassi
Hygieniapassitesti Seinäjoella
Elintarvikealalla työskentelevän on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta hän osaa käsitellä ruokaa turvallisesti. Käytännön hygieniaosaaminen tarkoittaa...
24.03.2025 16:00 - 16:45

Opintomatkat· Elintarvike
Elintarviketoimijoiden opintomatka Ympäristövastuullisuuden äärelle
Järjestämme erityisesti Kymenlaaksolaisille elintarviketoimijoille suunnatun opintomatkan, jonka teemana on ympäristövastuullisuus yritystoiminnassa ja ateriapalveluissa. Tervetuloa mukaan! Vierailemme...
25.03.2025 07:45 - 19:30

Hygieniapassi· Elintarvike
Hygieniapassitestit Keski-Suomessa
Meillä voit suorittaa hygieniapassin kätevästi Jyväskylän keskustassa, toimistollamme Kauppakadulla.Tarvitset hygieniapassin, jos käsittelet työssäsi pakkaamattomia, helposti...
02.04.2025 - 31.08.2025

Hygieniapassi
Hygieniapassitesti Seinäjoella
Elintarvikealalla työskentelevän on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta hän osaa käsitellä ruokaa turvallisesti. Käytännön hygieniaosaaminen tarkoittaa...
02.04.2025 16:00 - 16:45

Webinaarit· Elintarvike
Karelia à la carte -merkki käyttöön ja hyödyksi -info
Olisiko sinun yrityksellesi tai tuotteelle hyötyä Karelia à la carte laatu- ja alkuperämerkistä? Oletko sitoutunut...
03.04.2025 14:00 - 15:00

Elintarvike
Makujen polku -lähiruokatapahtuma
Lähiruokaa Makujen Polku -tapahtumassa lauantaina 5.4. klo 10-14 KouvolassaMakujen polku -tapahtuma on kaikille avoin mahdollisuus...
05.04.2025 10:00 - 14:00

Koulutukset ja kurssit· Elintarvike
Kansainvälisiä makuja Pohjois-Savosta -verkostoitumistapahtuma
Ammattilaisosuus klo 11:00-12:30Kaikille avoin osuus klo 12:30-14:30 Kenelle: ruokatuottaja, yrittäjä, ammattikeittiön edustaja tai muuten kiinnostunut ruoasta ja...
05.04.2025 11:00 - 14:30

Koulutukset ja kurssit· Elintarvike
Lootaan, pussiin, vuan käärinkö rättiin? – Elintarvikepakkaukset ammattikeittiöille
Tervetuloa mukaan suunnittelemaan toimivia pakkauksia ja vahvistamaan yhteistyötä!Tapahtuma on suunnattu pohjoissavolaisille ruoka-alan toimijoille – alkutuottajille,...
08.04.2025 13:00 - 16:00

Hygieniapassi
Hygieniapassitestit Hämeenlinnassa keväällä 2025
Keväällä 2025 järjestetään hygieniapassitestejä Hämeenlinnassa seuraavasti:ti 8.4. klo 17.00ti 20.5. klo 17.00tai sopimuksen mukaan!Hygieniapassi tarvitaan,...
08.04.2025 - 20.05.2025
Lue ruoka-aiheisia blogejamme
Kaikki blogimme löydät täältä
Lieden laidalta
Pohjoismaisen ruoan tulevaisuutta rakentamassa Malmössä
Malmössä järjestettiin joulukuussa Uusi pohjoismainen ruoka -innovaatiotapahtuma. Parasta paikallista pöytiin -hankkeen projektipäällikkö Kaisa Myllykangasta lähti...

Kaisa Myllykangas
4 min lukuaika
Lieden laidalta
Benchmarkkaamassa Ruotsin artesaaniruokakilpailuja
Artesaaniruokakilpailut järjestetään vuonna 2026 Oulussa, ja kävimme Parasta paikallista pöytiin -hankkeen puitteissa tutustumassa kilpailuihin Itämeren...

Kaisa Myllykangas
4 min lukuaika
Huomisen hyvä teko
Miksi syödä lähikalaa?
Kalan syöminen kannattaa aina.


Anna Kari, Janita Kylänpää
3 min lukuaikaRuokaan liittyviä hankkeitamme

Ruokahankkeet
Muutoksen makupalat
Food and Forest Development Finlandin (FFD) ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen Connect for Global...
01.03.2025 - 28.02.2026

Ruokahankkeet
Hyvä ruoka, joka päivä – kestävää ruokakasvatusta kouluihin
Hankkeessa ruokakasvatusta lähestytään kouluruokailun kautta: tuotetaan opettajille ajantasaista materiaalia ruoka-aiheiden opetukseen ja motivoidaan oppilaita lisäämään...
07.01.2025 - 31.08.2027

Ruokahankkeet
Hyvä ruoka, hyvä minä – ryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille ruuan ja ravitsemuksen äärellä
Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille.
01.01.2024 - 31.12.2026