Kansainvälisiä makuja Pohjois-Savosta -verkostoitumistapahtuma
Rientola, Koitontie 2, 74200 Vieremä, Suomi

Ammattilaisosuus klo 11:00-12:30
Kaikille avoin osuus klo 12:30-14:30
Kenelle: ruokatuottaja, yrittäjä, ammattikeittiön edustaja tai muuten kiinnostunut ruoasta ja yhteistyöstä ruokaketjun eri toimijoiden kanssa
Tapahtuman teema: “Resepti voi tulla kaukaa ja raaka-aine läheltä”
Suomi kansainvälistyy ja yhteisömme ovat entistä monikulttuurisempia. Maaseudulla tämä tuo mukanaan uusia yrityksiä ja työvoimaa rikastuttaen paikallista kulttuuria ja taloutta. Kyläyhteisöjen elinvoimaisuus lisääntyy ja palvelut monipuolistuvat. Kansainvälistyminen näkyy myös ruokailutottumusten muutoksena; kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia uusista makuelämyksistä, mutta samalla kestävästä kehityksestä ja paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisestä. Tämä kehitys tarjoaa ruoka-alan toimijoille uusia näkökulmia ruoan jalostamiseen, tuotekehitykseen, palvelukonsepteihin sekä ruokakulttuurin rikastamiseen, joissa yhdistyvät kansainväliset vaikutteet ja suomalainen alkuperä. Tulevassa tapahtumassa keskitytään siihen, miten yhdistää kansainvälisiä ruokia ja paikallisia raaka-aineita rakentaaksemme yhdessä kestävämmän ja elinvoimaisemman ruokaketjun. Mikä onkaan parempi yhdistävä linkki kuin kokoontua yhteisen ruokateeman ja maistiaisten äärelle!
Tapahtuman alustava ohjelma:
Ammattilaisosuus (klo 11:00 – 12:30): Tämä osuus on suunnattu tuottajaverkoston ja ruoka-alan ammattilaisten väliselle vuorovaikutukselle sekä tutustumiselle. Yrityksille tarjotaan tietoa paikallisista raaka-aineista ja toimijoista sekä mahdollisuus luoda kontakteja ja löytää uusia yhteistyökumppaneita.
Tervetulosanat – Juha Vidgrén, yhteiskuntasuhteiden johtaja, Ponsse Oy
Esittelykierros – Tullaan tutuiksi
Ammattikeittiöiden edustajien ja tuottajien näkemyksiä ja kokemuksia lähituotteiden käytöstä
Nimisuojatuotteet lisäarvotekijöinä
Vapaata keskustelua
Kahvitarjoilu yläsavolaisten muurinpohjalettujen kera.
Haluatko yrityksellesi esittely- tai myyntipöydän? Tämä on upea mahdollisuus tuoda tuotteesi esille, kohdata asiakkaita ja alan toimijoita sekä kasvattaa näkyvyyttäsi! Voit varata ilmoittautumisen yhteydessä pöytäpaikan yrityksellesi.
Osallistuminen vaatii ilmoittautumisen (viimeistään 22.3.2025): https://link.webropolsurveys.com/EP/1D52F7D2CF303B18
Kaikille avoin osuus (klo 12:30–14:30): Tässä osuudessa yleisö pääsee tutustumaan tuottajien tarjontaan ja maistelemaan Makupajassa (12.2.) kehitettyjä annoksia sekä äänestämään suosikkireseptiään. Ohjelmassa kuullaan myös ruokatarinoita sekä ruokaperinnetutkija Maarit Knuuttilan ruokakulttuuriluento.
Myyntipisteiden avautuminen, tutustuminen tarjontaan
Kansainväliset reseptit savolaisilla raaka-aineilla – maistiaiset ja äänestys
13:00 Ruokaperinnetutkija Maarit Knuuttila ”Ruokakulttuurin merkitys ihmisen elämässä”
14:00 Reseptiäänestyksen tulokset ja palkintojenjako
14:30 Tapahtuma päättyy
Kahvitarjoilu yläsavolaisten muurinpohjalettujen kera.
FT, dosentti Maarit Knuuttila on suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntija. Ruokaperinteiden lisäksi hän on tutkinut keittokirjojen kulttuurihistoriaa ja vieraanvaraisuutta. Knuuttila on myös ruokatuotannon opettaja ja keittiömestari. Hän on kirjoittanut neljä kirjaa ja kohtalaisen määrän sekä tieteellisiä että populaareja artikkeleita. Lisäksi hän on työskennellyt usean, ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyvän hankkeen parissa sekä Suomessa että ulkomailla. (Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen)
Tapahtuman järjestää Lähituotteilla makua lautaselle -hanke ja Ponsse yhteistyössä.
Ponsse tarjoaa kahvit ja yläsavolaiset muurinpohjaletut kaikille tapahtumaan osallistujille.