Kasviksia 6 kourallista päivässä - sillä sipuli!

3 min lukuaika

Uutinen

Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa kasvisten käytön lisäämiseen. Tammikuussa valokeilassa sipulit ja Naisvoimaa-viikon kasvistempaukset.

Kolmen sipulin piiras. Kuva: Kati Laszka
Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa ja opastaa kasvisten käytön lisäämiseen. Tammikuussa valokeilassa ovat sipulit ja Naisvoimaa-viikon kasvistempaukset.
Suomalaisen ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Tavoite ei toteudu.
”Monille suomalaisille on vuosien saatossa iskostunut mieleen ’Puoli kiloa päivässä’ -ohjeistus. Siitä huolimatta suomalaiset naiset syövät keskimäärin vain 350 grammaa kasviksia päivässä ja miehet ainoastaan 300 grammaa”, harmittelee ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Vuonna 2020 Maa- ja kotitalousnaiset tehostaa kampanjointiaan kasvisen käytön lisäämisen puolesta.
”MNK ruoka-asiantuntijat nostavat valokeilaan teemakasviksia koko vuoden ajan. Kotimaiset Kasvikset ry:n perinteisen Sipuliviikon (20.- 26.1.2020) kunniaksi ensimmäisenä vuoron saavat sipulit”, Suontausta kertoo.
Sipuli hellii makuhermoja ja sydäntä
Lukuisten lajikkeiden sipuli on edullinen raaka-aine, jonka hiilijalanjälki on pieni. Sipuli taipuu mainiosti lämpimiin ja kylmiin ruokiin, leivonnaisiin ja säilykkeisiin.
Kulinarististen ominaisuuksiensa lisäksi sipulit, osana monipuolista ruokavaliota, muun muassa auttavat alentamaan veren kolesterolitasoa ja vahvistavat immuunijärjestelmää. Terveysvaikutukset johtuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista.
”Sipuleilla saat helposti lisättyä kasviksia ruokavalioon. Yhdistele erilaisia sipuleita esimerkiksi sipulipiirakassa. Hunajaiset valkosipulinkynnet ovat hauska ja maistuva lisäke vaikka salaatin sekaan”, Suontausta suosittelee.
Valistusta kuluttajille Naisvoimaa-viikolla
Maa- ja kotitalousnaisten Naisvoimaa-viikolla 27.1. - 2.2.2020 järjestön jäsenyhdistykset ympäri Suomea tempaisevat kasvisten käytön lisäämiseksi. Yhdistysväki jalkautuu muuan muassa kirjastoihin, kouluihin ja kauppoihin maistattamaan kasvisruokia. He myös konkretisoivat vaakojen ja astioiden avulla, kuinka paljon puoli kiloa kasviksia on.
”Toivomme, että mahdollisimman moni paikallinen kauppias lähtisi mukaan esimerkiksi tarjoamalla aineksia maistateltaviin kasvisruokiin ja huomioimalla kasvisten hinnoittelun kampanjaviikon aikana”, Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin sanoo.
”Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti kotimaisia kasviksia. Erinomainen idea on myös toteuttaa tapahtuma hävikkiruokaperiaatteella. Sosekeittoihin on helppo sujauttaa nuhjuisetkin kasvikset kauppojen hyllyiltä, jotka muuten saattaisivat päätyä hävikiksi”, Velin vinkkaa.
Ruokaohjeet: ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset
KOLMEN SIPULIN PIIRAS
8–10 annosta
Pohja
125 g voita
75 g (vajaa 2 dl) juustoraastetta
0,5 dl maitoa
3 dl kaura- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
3 (200 g) keltasipulia
3 (200 g) punasipulia
puolikas (200 g) purjosipuli
2 rkl öljyä tai juoksevaa rasvaa
0,5 dl balsami- tai valkoviinietikkaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(0,5 rkl kuminaa)
0,5 tl suolaa
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
100 g (2,5 dl) juustoraastetta
1. Sekoita pehmeä voi, juustoraaste, maito ja jauho-leivinjauheseos.
2. Voitele piirasvuoka (halkaisija 28 cm) ja taputtele taikina sen pohjalle ja reunoille.
3. Halkaise kuoritut kelta- ja punasipulit neljään osaan ja viipaloi.
4. Halkaise purjo ja huuhtele lehtien välistä. Leikkaa viipaleiksi.
5. Kuumenna rasva paistinpannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Älä päästä ruskistumaan.
6. Lisää etikka, mausteet ja suola. Kuminan voi halutessa jättää pois. Hauduta muutama minuutti.
7. Sekoita munat ja kerma. Levitä sipuliseos taiki¬nan päälle vuokaan, ripottele pinnalle juustoraas-te ja kaada päälle muna-kermaseos.
8. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla paisto¬tasolla 200 asteessa 25 - 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on saanut väriä.
HUNAJAISET VALKOSIPULINKYNNET
1,5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
10–12 valkosipulia (n. 500 g kuorittuja kynsiä)
1 rkl suolaa
1 dl hunajaa
1 dl rypsiöljyä
0,5 sitruunan mehu
1 rkl tuoreita chiliviipaleita
muutama oksa tuoretta rosmariinia
1. Mittaa kattilaan vesi, etikka ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
2. Lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja keitä viisi minuuttia.
3. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hunaja, öljy ja mausteet.
4. Jaa valkosipulinkynnet puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada päälle lientä niin, että kynnet peittyvät.
5. Sulje purkit tiiviisti ja anna marinoitua jääkaapissa muutaman päivän ajan.