Kunnon eväät talkooväelle
Talkooruokia talkooväelle
Hyvä ruoka kuuluu olennaisena osana talkoisiin, koska perinteisesti se oli korvaus työstä. Ruuan ei tarvitse olla juhlaruokaa, vaan ruumiillisen työn jälkeen tavallinen maukas kotiruoka maistuu suorastaan herkulliselta. Hyvät tarjoilut muistetaan ja ne takaavat talkooavun vastaisuudessakin.
Keitot ovat perinteistä talkooruokaa, myös laatikko- ja paistosruuat soveltuvat hyvin tarjottaviksi. Nämä yhdessä astiassa valmistuvat ruuat ovat käteviä varsinkin silloin, jos niitä joudutaan kuljettamaan talkoopaikalle. Ruuan kuumana pysyminen on tärkeää ruokailuun saakka ruokamyrkytysten välttämiseksi. Kuljetuksen ajaksi kuuma ruoka pakataan kylmälaukkuun, koska se toimii toisinkin päin. Kylmänä kuljetettavat ruuat pakataan toiseen kylmälaukkuun. Tarvittaessa käytetään kylmävaraajia.
Mikäli joudut valmistamaan ruoan edellisenä päivänä, muista jäähdyttää se mahdollisimman nopeasti ja säilyttää jääkaappilämpötilassa ennen uudelleen kuumennusta. Keiton voi jäähdyttää nopeammin esimerkiksi jakamalla sen kahteen kattilaan ja pitämällä niitä kylmissä vesialtaissa. Kylmä vesi on vaihdettava riittävän usein.
Talkooruokia suunnitellessa kannattaa miettiä, että päivän mittaan tarjotaan vaihtelevasti eri raaka-aineista valmistettuja ruokia. Samalla aterialla vaihtelua tuo eri kypsennysmenetelmällä tehty etu- ja jälkiruoka. Keittojen kanssa sopivat letut ja paistokset kun taas uuniruokien kanssa sopii hyvin kiisseli. Talkooaterialla jos missä jälkiruoan tarjoaminen on paikallaan, vaikkei sitä normaalisti arkena tarjoiltaisikaan.
Nopeasti nahistuvan tuoresalaatin sijaan voi lohkoa tarjolle tomaattia ja viipaloida kurkkua. Säilyttämistä ja mahdollista kuljettamista kestävä salaatti (esimerkiksi kaali-porkkanasalaatti), jonka voi tehdä vaikka edellisenä iltana valmiiksi, on hyvä vaihtoehto. Varsinkin kuumalla ilmalla kirpeät ja hieman suolaiset lisäkkeet maistuvat ja piristävät ruokaa. Keittoaterialla maustekurkut sopivat hyvin leivän päälle ja uuniruokien kanssa voi tarjota pirteää etikkasäilykettä.
Ruoan riittävyyden varmistamiseksi kannattaa valmistaa ruokaa reilusti. Siinä missä nainen syö kolme desilitraa keittoa, voi nuori talkoomies syödä puolen litran annoksen. Tarjoilukustannukset pysyvät kohtuullisina kotiruokaa valmistettaessa.
Aamupäivällä tarjottava kahvi tai tee suolaisen tarjottavan kanssa piristää työväkeä, jos talkoot ovat alkaneet aikaisin aamulla. Täytetyt leivät ja rieskarullat ovat kätevämmin syötäviä kuin avonaiset, päällystetyt leivät, joista osa päällysteistä helposti tippuu. Varsinkin, jos syöminen tapahtuu seisten, eikä käytettävissä ole leipälautasia. Iltapäivällä maistuu makea leivonnainen kahvin tai teen kanssa ja jos työ on raskasta, silloin suolainen leivonnainen tai leivät ovat paikallaan makean lisäksi. Takuuvarmaa tarjottavaa kahvin kanssa on pulla, varsinkin jos se on itse leivottua.
Osa tai kaikki ateriat voidaan tarjota ulkona keittiön sijasta, jos sää sallii. Mikäli työ on likaista, ei työväkeä välttämättä sisälle kaivatakaan. Mikä silloin onkaan parempi ratkaisu kuin hyödyntää puutarhakalusto ja kattaa tarjoilut sinne. Talkoopaikalla ei ole aina oikeata pöytää ja tuoleja, vaan pöytä ja istumapaikat täytyy löytää luovasti. Rakennustyömaalla pöytä voi olla rakennuspukkien päällä oleva levy ja väliaikainen penkki kootaan nopeasti parista lankusta, jotka on asetettu harkkojen päälle. Ulkona voi istua sopivalla kivellä. Muuttotalkoissa pöytänä voi (vai voivat) olla pahvilaatikot. ”Ruokapöydän” päälle levitetään esimerkiksi vanha lakana suojaksi.
Ruokailuastioiksi kannattaa valita muoviastioita tai kaapissa lojuvia kirpputorille meneviä kuppeja ja lautasia, jos sellaisia on. Mahdollinen särkyminenkään ei silloin haittaa. Myös kertakäyttöastioiden käyttö on talkootilanteissa puolustettua, mikäli astioita joudutaan kuljettamaan tai tiskaaminen on vaikeasti järjestettävissä.