Juureksista kannattaa nauttia monestakin syystä. Ne ovat herkullisia, terveellisiä ja erittäin monikäyttöisiä. Juureksia syömällä pienennät ruokamenojasi sekä omaa hiilijalanjälkeäsi.
Syksyllä kannattaa nauttia monipuolisesti juureksista, sillä silloin ne ovat tuoreimmillaan. Juureksia ei toki sovi unohtaa talvellakaan, sillä ne säilyvät hyvin ja ovat oiva lisä kylmien päivien aterioille.
Erinomainen mauste, höyste ja lisuke
Juurekset höystävät ja maustavat keittoja ja pataruokia. Paistoksissa, gratiineissa ja laatikkoruoissa juurekset voivat olla myös pääraaka-aineena. Juureksista raastettu tai paahdettu salaatti raikastaa pöytää silloin, kun kotimaisia tuorevihanneksia on heikommin saatavilla.
Juureksilla voi korvata myös osan kalliimmista raaka-aineista ruuissa.
- Esimerkiksi lihamurekkeessa voi osan lihasta korvata kasviksilla. Silloin lihan osuus vähenee ja ruuasta tulee edullisempi ja terveellisempi, neuvoo Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin.
Kekseliäs kotikokki pyöräyttää juurekset myös makeaan leivokseen. Moni tietää porkkanakakun, mutta oletko jo kokeillut suklaa-punajuurileivoksia tai palsternakkakakkua?
Kokeile rohkeasti uusia makuja
Käytetyimmät juurekset lienevät porkkana, punajuuri, lanttu, palsternakka ja selleri.
- Kokeile reippaasti myös hieman harvinaisempia juureksia kuten maa-artisokkaa, mustajuurta tai juuripersiljaa, Helena kehottaa.
Maa-artisokka ja mustajuuri ovat parhaimmillaan yksinkertaisissa ruuissa, joissa niiden herkät aromit pääsevät oikeuksiinsa. Keiton tai muhennoksen mausteeksi riittää ripaus suolaa, pippuria ja muskottipähkinää. Juuripersilja puolestaan tuo hentoa persiljan makua esimerkiksi keittoihin tai patoihin.
Popsi raikkaina välipaloina
Monet juureksista sopivat nautittaviksi sellaisinaan tuorepaloina. Juureksia voi syödä hyvällä omatunnolla miltei niin paljon kuin jaksaa, sillä niissä on hyvin vähän energiaa painoonsa nähden. Raakana syödyissä kasviksissa on hyvin vitamiinit ja kivennäisaineet tallella.
- Juureksia kannattaakin paloitella valmiiksi rasiaan parin päivän menekki, jotta niitä on nopea ja helppo napata kevyeksi välipalaksi kun nälkä yllättää, ruoka-asiantuntija Helena Velin kertoo.
Kokeile napostelupaloina tutun porkkanan lisäksi raakaa kyssäkaalia, lanttua ja naurista!
Kuusi syytä syödä juureksia
- Juureksia voi syödä niin paljon kuin haluaa, sillä niissä on hyvin vähän energiaa painoonsa nähden
- Juurekset sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua
- Juurekset ovat edullisia ja korvaavat kalliimpia raaka-aineita ruuissa
- Napostelupaloiksi leikatut juurekset ovat hyvä välipala
- Juurekset ovat lähiruokaa parhaimmillaan, siksi ne ovat erinomainen valinta täällä kaukana pohjolassa.
- Juuresten hiilijalanjälki on hyvin pieni ja niiden kasvatus kuluttaa vain vähän ympäristöä.
Palsternakka maustaa, pehmentää ja mehevöittää ruoan kuin ruoan.
Palsternakka (Pastinaca sativa) on monille tuttu erityisesti keittojuureksena. Voimakkaan mausteinen ja makea, karamellijuureksikin kutsuttu palsternakka on kuitenkin hyvin monikäyttöinen varastojuures. Oikein varastoituna se säilyy hyvin kevääseen asti, ja sitä saa kotimaisena kaupoista. Se sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
”Älä suotta väheksy kalpeannäköistä palsternakkaa. Se on monipuolinen yksin tai yhdessä muiden juurestemme kanssa”, elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.
Lisätietoja
Elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila, Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus
p. 0400 932 054, mirja.pummila@maajakotitalousnaiset.fi
Järjestöpäällikkö, ruoka-asiantuntija Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus p. 040 527 1579, helena.velin@maajakotitalousnaiset.fi