Mitä vanhentuvista maitotuotteista?
Vinkkejä vähän vanhentuneiden maitotuotteiden käyttöön.
Vähän vanhentuneita maitotuotteita ei tarvitse pistää pois. Mutta.
Haista tuotetta. Jos ei tuoksu pilaantuneelle, voit hyvin käyttää sitä. Hapanmaitotuotteet säilyvät hyvinä reippaasti yli parasta ennen päiväyksen. Älä kuitenkaan käytä tuotetta, jos sen pinnalla on hometta.
Parasta ennen -päiväyksen ylimennyt maito, piimä, kermaviili, rahka, jogurtti yms. sopii hyvin vaikka lettuihin, pannukakkuun tai piirakantäytteeksi, jos et halua sitä enää sellaisenaan käyttää.
Pannukakku
• Vatkaa 5 dl maitoa (parasta ennen päivä jälkeenkin onnistuu) ja 2 munaa kevyesti sekaisin.
• Lisää 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 rkl öljyä ja ripaus suolaa. Anna taikinan turvota hetki.
• Kaada taikina kevyesti öljyllä voideltuun lasagne- tai piirakkavuokaan (halkaisija n 28 cm) ja nosta 200 asteiseen uuniin.
• Kypsennä 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta ja reunat ovat kullanruskeat.
Vinkki! Osan maidosta voit korvata jogurtilla, piimällä tms.
Suolainen pannari: Kypsennä pannukakkua noin 10 minuuttia. Lusikoi ylijäänyttä esim jauhelihakastiketta nokareina puolikypsälle pannukakulle ja ripottele päälle juustoraastetta sekä halutessasi pizzamaustetta. Jatka kypsentämistä, kunnes pannukakku on kypsä.
Kastikkeen sijaan pannariin sopii kypsä kala silputtuna, makkarakuutiot, paistettu jauheliha tms.
Makea pannari: Viipaloi puolikypsän pannarin pinnalle tummunut banaani tai pari, nahistunut omena tai muita hedelmiä. Ripottele pinnalle hiukan kanelia tai inkivääriä ja sokeria. Jatka kypsennystä.
Jogurttismoothie
Hyödynnä jogurtin tai piimän jämät smoothien teossa.
• Kaada ensin jogurtti tai piimä (n 2 dl) tehosekoittimeen tai kannuun, johon sauvasekoitin mahtuu.
• Laita tölkkiin sitten n. 1 dl smoothieen käytettävää muuta nestettä, esim. täysmehua tai marjakeittoa. Sulje tölkki ja ravista hyvin. Kaada kannuun piimän/jogurtin päälle.
• Lisää kannuun myös n. 1 dl (pakaste)marjoja esim. mustikoita ja n 0,5 dl kaurahiutaleita. Surauta smoothieksi.