Ylijäänyttä leipää tai pullaa?

3 min lukuaika

Mitä kaikkea voi tehdä kuivahtaneesta leivästä, pullasta tai kakusta!

Kuivahtanut leipä, pulla tai kahvikakku ei kuulu vielä biojätteeseen!

Krutongit
Jos leipää tuntuu olevan liikaa tai se on jo vähän kuivahtanut, siitä kannattaa tehdä krutonkeja. Käytä krutonkeja keittojen tai salaattien pinnalla.

• Leikkaa leipä kuutioiksi (noin 1 cm x 1 cm) ja paahda paistinpannulla tai uunissa kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. Rasvattomat krutongit säilyvät monta kuukautta viileässä.

Voit myös paistaa leipäpalat mausteöljyssä, mutta öljyiset versiot säilyvät vain noin viikon jääkaapissa.
• Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä ja lisää 1-2 murskattua valkosipulinkynttä (ja 2 rkl silputtua persiljaa, jos on).
• Ruskista leipäkuutiot kauniin ruskeiksi. Älä päästä palamaan. Varsinkin valkosipuliöljyssä paistetut ruisleipäkuutiot tai suikaleet ovat herkullisia naposteltavia!

Toastit

• Voitele leipäviipaleet ja laita viipaleille juustoa ja joka toiselle viipale kinkkua tms. tai viipaloitua tomaattia, jne.
• Paina leivät vastakkain.
• Paista pannulla rasvassa miedolla lämmöllä kullanruskeiksi.

Vinkki! Voit kastaa leivät ennen paistamista paprikajauheella ja valkopippurilla maustetussa muna-maitoseoksessa (1 muna ja 1 dl maitoa).

Tortillapizzat
Tortilloita tehdessä jää usein muutama lettu yli. Pakasta ne tai tee seuraavana päivänä mahdollisia ylijääneitä täytteitä hyväksikäyttäen pizzaa.

• Laita tortillaletut leivinpaperille uunipellille.
• Sivele niille tomaattipyreetä tai salsakastiketta.
• Lisää päälle paistettua jauhelihaa, kypsää kanaa, kalaa, papuja tms. Myös valmiit liha-, broileri- tai kalapullat voi viipaloida täytteeksi.
• Kuori ja suikaloi yksi pieni sipuli ja levitä pizzoille. Käytä myös muita tortillafiestasta jääneitä aineksia täytteenä.
• Ripottele pinnalle juustoraastetta tai juustoviipaleita. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä.

Leipälaatikko
Kuivahtanut leipä ja tähteeksi jäänyt kastike saavat uuden elämän!

• Leikkaa kuivahtanutta leipää (n 4-5 viipaletta) kuutioiksi ja levitä puolet noin litran vetoiseen uunivuokaan.
• Ripottele päälle silputtu sipuli, kypsiä tai pakastekasviksia n 1 dl ja n 2 dl ylijäänyttä kastiketta (voi olla jauheliha, soijarouhe, tofu, kana...) ja jos on joku juustojämä kaapissa sen voi raastaa tai lusikoida/murentaa pehmeän juuston kastikkeelle. Osan voi jättää paistoksen pinnalle.
• Levitä sitten loput leipäkuutiot kastikkeen päälle.
• Sekoita 1-2 kananmunaa ja 1-2 dl vettä/maitoa kulhossa tai kupissa. Mausta suola ja pippuriripauksella ja kaada leipien päälle. (Laita loput juustot pinnalle.)
• Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes ruoka on kuumentunut ja munaneste hyytynyt.

Lämpimät leivät
Mahtava ruoka käyttää jo vähän kuivahtaneet leivät ja juustonjämiä sekä erilaisia kastikkeenloppuja jääkaapista. Kastikkeen alle voi jemmata ylikypsää tomaattia tai paprikaa. Tai laittaa maustekurkkuviipaleita, jos on.

• Voitele leivät ja laita mahdolliset kasvikset leivälle. Jos kastike on hyvin juoksevaa, ota sattumia lusikalla kastikkeesta runsaat keot leiville ja käytä loput kastikkeesta keittoon, pyttipannuun jne.
• Raasta juustoa ja laita keko raastetta leiville. Kuumenna uunissa tai mikrossa, kunnes juusto sulaa.

Italialainen leipä-tomaattikeitto

• Hienonna pieni, kuorittu sipuli ja 1 valkosipulin kynsi.
• Kuullota öljyssä tai voissa pehmeäksi. Mausta paprikajauheella, pippurilla ja suolalla (tai liemikuutiolla).
• Kaada sekaan 1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa ja n. 3 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi.
• Leikkaa kuutioiksi tai murra pari kolme kuivahtanutta leipäpalaa keiton joukkoon. Anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla n. 15 min. välillä sekoittaen.
• Pyöristä makua sokeriripauksella ja mausta esim. 1 tl pizzamaustetta tai tuoreilla/pakastetuilla yrteillä (n. 1 rkl). Jos jääkaapissa on tuorejuustoa, sulatejuustoa tai juustoraastetta, sekoita sitä keiton joukkoon (1-2 dl tai vähemmän).
• Tarkista maku, mausta tarvittaessa lisää ja kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Soseuta halutessasi.
Vinkki! Ripottele keiton pinnalle paahtamiasi krutonkeja!

Kahvinmakuiset köyhät ritarit
Tähän herkkuun kannattaa käyttää kuivahtanut pulla tai vaalea leipä.

• Mittaa syvälle lautaselle n. 0,5 dl kylmää kahvia, 0,5 dl maitoa (kookosmaito tai muu kasvijuoma käy myös) ja 1 kananmuna.
• Mausta sokerilla ja mahdollisesti kanelilla ja sekoita haarukalla tasaiseksi.
• Kasta seokseen 3-4 viipaletta vaaleaa leipää tai viipaloitua pullaa molemmin puolin ja paista pannulla kullanruskeiksi.

Vinkki! Jos et pidä kahvista, käytä 1 dl maitoa.

Pappilan hätävara
Herkun alkuperäinen idea on ollut käyttää kuivahtaneet pullat ja kakkupalat hyödyksi. Mutta voit hyvin käyttää myös niitä keksejä tai pikkuleipiä, jotka eivät sellaisenaan enää maistu.

• Vatkaa 1-2 dl kuohukermaa (kasvivalmistekin käy) kuohkeaksi vaahdoksi. Jos jääkaapissa on hillopurkin, jogurtin, rahka- tai raejuuston loppuja, sekoita ne myös kerman joukkoon.
• Kääntele kermavaahdon joukkoon 1-2 dl kohmeisia pakastemarjoja tai pilkottuja hedelmiä sekä paloiteltua kakkua, pullaa tai keksejä.
• Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.
• Anna makujen tasaantua jääkaapissa hetki, jos maltat.

Vinkki! Jos kaapissa on pähkinä- tai mantelipussin loppuja, voit rouhia ne jälkkäriherkun sekaan tai pinnalle.