Luonnontuotteita pohjoisesta
Luonnontuotteita pohjoisesta -hankkeessa edistetään luonnontuotealan kehittymistä Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Luonnontuoteala on kasvussa Suomessa ja Luonnontuotteita pohjoisesta -hankkeen avulla pyritään taklaamaan muutamia alan haasteita, kuten raaka-aineiden saatavuuteen ja keruuketjuun liittyviä haasteita. Lisäämällä yritysten yhteistyötä voidaan lisätä tuotannon volyymeita ja kasvattaa jalostusastetta, ja samaan aikaan kehittämistyöhön osallistuvien toimijoiden yhteistyön lisääminen selkeyttää alueellista koordinointia.
Hankkeen tavoitteina on
- luonnontuotealan yhteistyön ja verkostoitumisen lisääminen
- luonnontuotteiden keruuketjujen teknologinen ja kulttuurinen kehittäminen hankealueella painopistealueena yritykset ja ammattikeittiöt
- omavaraisuuden ja huoltovarmuuden lisääminen keräilykulttuurin kautta painopistealueena nuoret ja perheet
- luonnontuotealan toimijoiden ja yrittäjien toimintamahdollisuuksien sekä keskinäisen tiedonvaihdon lisääminen sekä
- tukkutoiminnan selvittäminen Pohjois-Pohjanmaan alueella.
Hankkeen toteutusaika on 1.8.2024-31.7.2026. Hanketta rahoittaa Euroopan maaseuturahasto.
Hankkeen toteuttajat: Hankkeen hallinnoijana toimii Suomen metsäkeskus ja osatoteuttajina Oulun 4H-yhdistys, Rovaniemen 4H-yhdistys sekä ProAgria Oulu ry/Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.
Toiminta-alue: Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi

Tulevat tapahtumat
Materiaalit
21.11.2024 Villiyrttikarkelot lautaselle, Oulu ja etäyhteys
- Villiyrttikarkelot Oulussa
- Tervetuloa ja Luonnontuotteita pohjoisesta -hankkeen terveiset, Tuula Kokko, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Luonnontuotteet osana ruokakulttuuria Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 ja yhteistyö ravintoloiden kanssa, Niina Keränen, Oulun Kulttuurisäätiö
- Kokemuksia luonnon raaka-aineista ravintolassa – tarpeet ja mahdollisuudet ammattikeittiössä, keittiömestari Satu Tilus, Lapland Hotels
- Mille luonnontuotteille on kysyntää – kyselytulokset Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin yritysten tarpeista, projektipäällikkö Marja Hannula, Metsäkeskus
13.–14.11.2024 Valtakunnalliset luonnontuotepäivät, Oulu
- Terveiset Oulun Villiyrttikarkeloilta, Mervi Tiermas, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Luonnontuotteita pohjoisesta- ja Parasta paikallista pöytiin -hankkeet
- Kaikki seminaaripäivän materiaalit Aitoluonto.fi-sivustolla